Het doek valt voor de
Geschiedenis Online Prijs

lees meer

De Geschiedenis Online Prijs

Iedere twee jaar wordt de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en DE REE archiefsystemen.

Deze twee partners willen het gebruik van internet voor de geschiedbeoefening aanmoedigen en goede ideeën belonen voor websites, apps en andere digitale toepassingen op het gebied van geschiedenis.

De Geschiedenis Online Prijs is in 2006 voor het eerst uitgereikt.

De prijzen

De Geschiedenis Online Prijs kent twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs.

De Juryprijs

De Juryprijs wordt toegekend door een deskundige vakjury. De leden van de jury hebben verstand van geschiedenis en ervaring met het maken van online presentaties als websites en apps óver geschiedenis. De jury wordt voorgezeten door een bekende historicus, dit jaar is dat Daniela Hooghiemstra. De afgelopen jaren waren dat o.a. Ad van Liempt en Maarten van Rossem. De jury kiest uit de inzendingen een eerste, tweede en een derde prijs. Daarbij kijkt de jury niet alleen naar de kwaliteit van de uitvoering, maar ook naar vernieuwende ideeën waarop een online presentatie gebaseerd is.

De eerste prijs zal bestaan uit een bronzen beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt, speciaal ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten. De 2e prijs en 3e prijs bestaan uit een boekenselectie.

De Publieksprijs

Het publiek kan ook zijn stem uitbrengen op de aangemelde online presentaties. 

De online presentatie die de meeste stemmen weet te vergaren wint uiteindelijk de Geschiedenis Online Publieksprijs en ontvangt een bedrag van € 1250,-. De nummers 2 en 3 ontvangen een prijs van respectievelijk € 750,- en € 500,-.

Uitreiking 2019

De feestelijke prijsuitreiking van zowel de Geschiedenis Online Publieksprijs 2019 als de Geschiedenis Online Juryprijs 2019 vindt plaats op donderdag 7 februari 2019 in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.
Nadere informatie wordt op een later moment bekend gemaakt via de website.

Ook dit jaar zal de toegang gratis zijn.

Eerdere winnaars

 

Winnaar Juryprijs 2017

www.odiliasdagboek.nl

 

Winnaar Publieksprijs 2017

www.oudwinterswijk.nl

 

 

Voorgaande edities:

Kijk voor de winnaars van de edities van 2015, 2013, 2012, 2010, 2009, 2008, 2007 en 2006 op de volgende pagina.

 

Partners

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van