Het doek valt voor de
Geschiedenis Online Prijs

lees meer

Het doek valt voor de Geschiedenis Online Prijs

Na tien succesvolle edities van de Geschiedenis Online Prijs, voorheen bekend als archieven.nl prijs hebben wij, DE REE archiefsystemen en de Koninklijke Bibliotheek (KB), besloten de uitreiking van deze prijs voorlopig in de ijskast te zetten.

In 2006 begon DE REE archiefsystemen samen met het Historisch Nieuwsblad met de archieven.nl prijs. Ieder jaar werd de prijs uitgereikt. Aanvankelijk hadden ze zelfs drie categorieën: archiefdiensten, musea- en themawebsites en particulieren.
Vanaf 2012 besloten we naast een juryprijs ook een publieksprijs uit te reiken. Dat bleek een gouden greep. Meer dan 20.000 mensen brachten een stem uit.

Na evaluatie besloten wij echter de prijs niet meer jaarlijks maar 1 x per 2 jaar uit te reiken. Organisaties bleken te druk om ieder jaar hun website te upgraden en men vond het te veel van het goede om ieder jaar een beroep te doen op het eigen netwerk met de vraag een stem uit te brengen.

In 2013 startte de samenwerking tussen DE REE en de KB. Met z’n tweeën hebben wij drie geweldige edities van de uitreiking van de Geschiedenis Online Prijs mogen organiseren en waren wij getuige van zeer gepassioneerde organisaties die er alles aan deden om hun website zo informatief en innovatief te presenteren en daarnaast hun netwerk te mobiliseren. De samenwerking verliep uitermate plezierig.

Toch hebben wij gezamenlijk besloten er voor nu een punt achter te zetten.

Er is veel veranderd

In de afgelopen 13 jaar is er voor wat betreft het online aanbieden van geschiedenis enorm veel veranderd. Liep je in 2006 nog voorop met een website en werkende ‘links’, inmiddels is een website alleen niet altijd meer voldoende. Om betrokkenheid te creëren grijpt men nu naar social media als instagram, snapchat, vlogs, facebook, twitter enz.

Voor de juryleden werd het almaar lastiger een goed gewogen oordeel te kunnen vellen. Ook zagen we het aantal aanmeldingen wat teruglopen. Daarom hebben we ons achter de oren gekrabd. Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie de organisatie van deze sympathieke prijs voorlopig te stoppen.

Dank u wel!

Wij kijken terug op 13 fantastische jaren en 10 succesvolle edities en willen u allemaal heel hartelijk bedanken voor uw enthousiasme. Zonder dat was het allemaal niet mogelijk geweest. Wellicht komen we elkaar in de toekomst nog eens tegen.

Voor nu willen wij u vooral stimuleren door te gaan waar u eens mee begonnen bent, want het vastleggen van geschiedenis voor de generaties van de toekomst, blijft van essentieel belang.

Hartelijke groet,
KB en DE REE archiefsystemen

 

 

Volg ons ook via Twitter en Facebook.

Partners

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van