Discovering Persepolis


Discovering Persepolis

http://www.inpersepolis.org
Voor Tinco!
12 januari 2017
Great site! Connecting many cultural and historical facts ( with references to originals) to create a fascinating image of a person and his relationships and travels as a starting point .
international conotations... Inspirational...
10 januari 2017
De eerste Nederlander die ooit in het Midden-Oosten ging graven naar de resten van antieke steden, was tot voor kort nagenoeg vergeten. De man had zelfs geen eigen pagina op Wikipedia.
Inmiddels werd dat euvel verholpen, en kreeg hij zelfs een eigen website op www.tincolycklama.org. We richtten ook een stichting op die zijn leven en werk aan het daglicht brengt.
Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) bezocht in oktober 1866 de ruines van Persepolis - de ceremoniële hoofdstad van het oude Perzië. Voor die gelegenheid bouwden we een unieke web site. Tinco's eigen beschrijvingen van Persepolis haalden we uit zijn (franstalige) reisverhaal, en we vertaalden het voor het eerst naar het Nederlands en het Engels. We illustreren dit met tekeningen en vroege foto's die ons tonen wat Tinco destijds met eigen ogen zag. En, om te kunnen vergelijken, bieden we ook de verhalen van andere Persepolis-bezoekers over een tijdsspanne van drie eeuwen.
Vertrekkend van Tinco Lycklama bieden we aldus een textuele evenals een visuele perceptie van de antiquiteit in vroegere eeuwen.
Tinco Lycklama maakte in de jaren 1865-68 een opvallende reis doorheen het hele Midden-Oosten. Na Perzië trok hij Mesopotamië binnen (het moderne Irak).
In april 2017 nemen we Tinco's bezoek aan de ruines van het oude Babylon onder de loep. Hij haalde toen ruim tweehonderd objecten van onder het zand. Deze waren in 1871-72 in Tinco's eigen museum in het Friese Beetsterzwaag te bezichtigen. Sindsdien maken ze deel uit van het stadsmuseum van het Franse Cannes. Nooit eerder waren deze objecten op een web site te bekijken.
De VOC had in de 17de eeuw een sterke presentie op de kusten van het Midden-Oosten. Tinco Lycklama was de eerste Nederlandse oriëntalist die opnieuw naar de 'bakermat van de beschaving' trok. Wellicht had hij geen blijvende invloed op de wetenschap, doch zijn persoonlijke verhaal is opmerkelijk en verdiende het om herontdekt te worden.
23 december 2016

Partners


De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van